Ο δήμος Κομοτηνής αναγνώρισε την προσφορά του Διαμαντή Τριαντάφυλλου

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης απένειμε σε αυτόν τον εξαιρετικό επιστήμονα τιμητική πλακέτα για τη συνολική του προσφορά στην ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της Θράκης Με τις ανασκαφικές του έρευνες, τις ανακοινώσεις του, τα άρθρα του και την παρουσία του σε εκθέσεις και σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ανέδειξε και προέβαλλε την πολιτιστική μας κληρονομιά

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

Συνταξιούχος στα χαρτιά, αλλά μάχιμος επιστημονικά, ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων Ροδόπης Διαμαντής Τριαντάφυλλος δεν ήταν μόνο ομιλητής στην δεύτερη εκδήλωση του επιμορφωτικού κύκλου διαλέξεων με θέμα τη «Ρωμαϊκή Θράκη», που συνδιοργανώνει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, η Εφορεία Αρχαιοτήτων του Ν. Ροδόπης και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, αλλά ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο. Επί τη ευκαιρία της εκδήλωσης, που φιλοξενήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 22 Φεβρουαρίου στο χειμερινό ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης απένειμε σε αυτόν τον εξαιρετικό επιστήμονα τιμητική πλακέτα για τη συνολική του προσφορά στην ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της Θράκης. Η αρχαιολογική γνώση της Θράκης, αλλά και του Νομού μας ειδικότερα του οφείλει το μέγιστο σεβασμό. Με τις ανασκαφικές του έρευνες, τις ανακοινώσεις του, τα άρθρα του και την παρουσία του σε εκθέσεις και σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ανέδειξε και προέβαλλε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Και το σημαντικότερο είναι ότι παρά την τυπική του συνταξιοδότηση εξακολουθεί να παραμένει καθ’ όλα ενεργός και μάχιμος επιστημονικά. Συνεχίζει με πάθος και προθυμία να ανταποκρίνεται στα καλέσματα όλων, προκειμένου να φωτίσει και να συμβάλλει στην ανάδειξη της ιστορικής γνώσης της περιοχής μας. Με θερμά λόγια μίλησε για τον άλλοτε προϊστάμενό της η αρχαιολόγος Χρύσα Καραδήμα, ενώ νωρίτερα η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου μίλησε για το έργο του επίτιμου έφορου αρχαιοτήτων και την απόφαση του δημάρχου να τον τιμήσει για την προσφορά του. 

Το χειμερινό θέατρο γέμισε ασφυκτικά από ανθρώπους όλων των ηλικιών, συναδέλφους αρχαιολόγους, αλλά και νέους, που θέλησαν να παρακολουθήσουν την ενδιαφέρουσα ομιλία του επίτιμου έφορου αρχαιοτήτων, ανάμεσα τους και ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής. Στο πλαίσιο του επιμορφωτικού κύκλου ομιλιών για τη Ρωμαϊκή Θράκη ο Διαμαντής Τριαντάφυλλος, επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων ανέπτυξε το θέμα «Καύσεις νεκρών σε τύμβους της Θράκης των αυτοκρατορικών χρόνων». Στην ίδια εκδήλωση καλεσμένη ήταν και η Δόμνα Τερζοπούλου, αρχαιολόγος του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, που εργάζεται ως αρχαιολόγος και σε ανασκαφές στη Ροδόπη, αλλά δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω των αγροτικών μπλόκων. 

Η ομιλία αυτή έδωσε στον Διαμαντή Τριαντάφυλλο την ευκαιρία να παρουσιάσει τις ανασκαφές που έκανε για πολλά χρόνια στον Βόρειο Έβρο, σε τύμβους, όπου βρέθηκαν καύσεις και πολλά ευρήματα του 1ου, 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ., της εποχής των αυτοκρατορικών χρόνων. Από το σύνολο των τύμβων, στην εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, παρουσιάστηκε ένας μικρός αριθμός τύμβος και καύσεων και τα ευρήματά της. Η καύση, σύμφωνα με τον επίτιμο έφορο αρχαιοτήτων σηματοδοτούσε «την αποτέφρωση του νεκρού πάνω σε σωρό ξύλων. Είναι ένας τρόπος ταφής που είναι γνωστός ακόμα από τα νεολιθικά χρόνια και υπάρχει σε όλες τις εποχές παράλληλα με τον κανονικό τρόπο ταφής. Δεν υπάρχει κάποια διαφορά, παρά μόνο διαφορές στο τελετουργικό από εποχή σε εποχή». Οι διαφορές στο τελετουργικό, όπως ανέφερε ο Διαμαντής Τριαντάφυλλος, «ανάγονται στην προσφορά των κτερισμάτων, που άλλα ρίχνονταν στην πυρά μαζί με τον νεκρό και άλλα τοποθετούνταν στην συνέχεια όταν η μεγάλη θερμοκρασία είχε υποχωρήσει». Λεπτομέρειες όσον αφορά στον τρόπο τοποθέτησης της σωρού των ξύλων δεν υπάρχουν, τόνισε ο ομιλητής, έκανε γνωστό όμως ότι «άφηναν κενά ανάμεσα στα ξύλα για να γίνεται πιο εύκολα η καύση. Επίσης στο λάκκο υπήρχε μεγαλύτερο κενό για να γίνεται εύκολα η αποτέφρωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις που η αποτέφρωση γίνεται σε μικρούς λάκκους ή στην επιφάνεια έχουμε αυλάκια για τον εξαερισμό και την καλή καύση του νεκρού». 

Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση συνέπεσε με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Σκέψης, οπότε μέλη του τμήματος Οδηγισμού τίμησαν αυτήν την ημέρα με το να παραστούν και να παρακολουθήσουν την ομιλία του Διαμαντή Τριαντάφυλλου.  


Πηγή: http://www.xronos.gr/detail.php?ID=101392