ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Μουσεία

Οι Λεύκες διαθέτουν δύο αξιόλογα μουσεία. Το ένα είναι το Λαογραφικό Μουσείο που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και το άλλο είναι το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού του Αιγαίου που στεγάζεται στις όμορφες εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου (Α κατηγορίας) "Lefkes Village" στις παρυφές του χωριού.

Δημόσια και Ιδιωτικά Νεοκλασικά Κτίρια

Στο κέντρο του χωριού υπάρχει η Λέσχη του συλλόγου "ΥΡΙΑ", στην είσοδο του χωριού είναι το κτίριο Μουσικής, τα δύο σχολεία, το Μέγαρο (πρώην κοινοτικό κατάστημα των Λευκών) και το Πνευματικό Κέντρο "Αυγουστίνειο". Από τα ιδιωτικά νεοκλασικά, μερικά είναι σε καλή κατάσταση, περιποιημένα, άλλα δε μερικώς εγκαταλειμμένα. Από αυτά, το παραδοσιακό καφενείο (δεν λειτουργεί πλέον), στην Κεντρική Πλατεία των Λευκών, είναι σήμα κατατεθέν για το χωριό, μετά την Αγία Τριάδα.

Εκκλησίες - Μοναστήρια

Πολλές εκκλησίες του 16ου, 17ου και 18ου αιώνα βρίσκονται διάσπαρτες σε όλα τα σημεία του χωριού, όπως και πολλά παρεκκλήσια και μοναστήρια εκτός οικισμού. Οι χαρακτηριστικότερες του οικισμού είναι της Αγίας Παρασκευής, του Χριστού, του Αγίου Σπυρίδωνα, της Αγίας Θεοκτίστης, της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Δημητρίου, της Παναγίας, της Βηθλεέμ, του Αγίου Χρυσοστόμου, του Αγίου Ιακώβου.

Στην πλησιέστερη απέναντι του χωριού νότια πλαγιά βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου με τον χαρακτηριστικό θαλασσί τρούλο του, ανάμεσα σε ένα όμορφο πευκόφυτο αλσύλλιο. Μέσα στο όμορφο και πυκνό δάσος του χωριού βρίσκεται κρυμμένη από ψηλά δέντρα η εκκλησία της Παναγίας της Υπαπαντής, παλιότερα μοναστήρι (το αρχαιότερο μοναστήρι της Πάρου), που οι Λευκιανοί το λένε "Παναγία στα Κελιά".

Τα μοναστήρια των Λευκών, που πραγματικά αξίζουν επίσκεψης είναι: του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, γνωστό και ως ο Άγιος Ιωάννης του Καπαρού, που βρίσκεται κάτω και πριν από τους Άγιους Πάντες, μέσα σε μία καταπράσινη όαση από καρποφόρα δέντρα, αμπέλια, λουλούδια και πολλά νερά και αποτελεί εξαίρεση και μοναδικότητα στην όλη μορφή του νησιού, τα μοναστήρια της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και του Αγίου Μηνά με μεγάλη ιστορία και παράδοση, που παλιότερα έσφυζαν από ζωή, αλλά σήμερα απλά συντηρούνται χωρίς μοναχούς, το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων που είναι γυναικεία κοινοβιακή μονή και του Αγίου Γεωργίου που μετά την ανακαίνισή του επανδρώθηκε με μοναχούς. Όλα τα μοναστήρια είναι κτισμένα σε καταπληκτικές τοποθεσίες που η θέα τους είναι μοναδική και αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Όπως καταπληκτική είναι και η θέα από την κορυφή του βουνού στους Άγιους Πάντες, που πραγματικά μαγεύει. Από την κορυφή αυτή αγναντεύονται όλα τα γύρω Κυκλαδονήσια, ενώ έντονη είναι και η αίσθηση του ανάγλυφου της Πάρου, βλέποντας ολόγυρα τις όμορφες ακρογιαλιές της.