ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΥΚΕΣ

Οι Λεύκες είναι ένα ορεινό Κυκλαδίτικο παραδοσιακό χωριό. Είναι κτισμένες αμφιθεατρικά σε σχήμα σταυρού και σε υψόμετρο 250 μέτρων στο κέντρο του νησιού. Απέχει 10 χλμ. από το λιμάνι της Παροικιάς που είναι η πρωτεύουσα της Πάρου. Περιβάλλεται από μικρές δασικές εκτάσεις, ελαιώνες και αμπελοκαλλιέργειες. Χαρακτηριστικότερη είναι το όμορφο γεμάτο από πεύκα δάσος του, που καλύπτει τη βορειοδυτική πλευρά του χωριού. Στις κορυφές των γύρω λόφων βρίσκονται εννέα ανεμόμυλοι, από τους οποίους δύο επισκευασμένοι σε κατοικίες και οι υπόλοιποι ημιερειπωμένοι. Στον ένα λόφο δυτικά του χωριού, βρίσκεται το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Ακριβώς πίσω από τον λόφο αυτόν υψώνεται με μεγαλοπρέπεια το ψηλότερο βουνό του νησιού, ύψους 771 μέτρων περίπου, στην κορυφή του οποίου βρίσκονται οι Ιεροί Ναοί των Αγίων Πάντων και του Προφήτη Ηλία, καθώς και οι εγκαταστάσεις του ΟΤΕ. Ανατολικά παραμένει ανοιχτή θέα στη θαλάσσια λεκάνη της Παροναξίας που απέχει 5 χλμ. Ο φυσικός χώρος των Λευκών εκτείνεται νότια, μέχρι την παραλιακή ζώνη του Άσπρου Χωριού και των Γλυφών.

Ονομασία - Πληθυσμός

Παλαιότερα και μέχρι το 1912 οι Λεύκες ήταν Δήμος με την ονομασία "Δήμος Υρίας», ένα από τα αρχαία ονόματα της Πάρου. Στη δεκαετία του 1920 ο πληθυσμός του χωριού έφτασε τους 2500 κατοίκους. Μετονομάστηκε Λεύκες από το λευκό χρώμα της παραδοσιακής ενδυμασίας των κατοίκων τους (λευκό σκουφάκι και λευκή βράκα) και τις άφθονες και πανύψηλες λεύκες που υπήρχαν στο χωριό. Σήμερα η Τοπική Κοινότητα Λευκών έχει 857 μόνιμους κατοίκους ( απογραφή 2011) οι οποίοι τους καλοκαιρινούς μήνες υπερδιπλασιάζονται.

Φυσιογνωμία.

Οι Λεύκες διατηρούν έντονα την παραδοσιακή τους φυσιογνωμία. Άλλωστε συγκαταλέγονται και επίσημα (ΦΕΚ 594/13-11-1978) στους παραδοσιακούς οικισμούς της πατρίδας μας. Περπατώντας κάποιος στους δρόμους του χωριού θα διακρίνει παντού δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής και χαρακτηριστικής γλυπτικής σε πόρτες, βόλτα, στηθαία εκκλησιών κ.α.