ΑΡΧΑΙΑ ΝΕΜΕΑ & ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

Άλλη μια υπέροχη εκδρομή για την οικογένεια του Προοδευτικού Συλλόγου Λευκιανών Πάρου.

Ξεκινήσαμε Κυριακή 15 Δεκεμβρίου με ένα λαμπρό ήλιο και η πρώτη μας στάση ήταν στην Μονή του Τιμίου Σταυρού στον Μαψό Κορίνθου.

Ένα πραγματικά εντυπωσιακό μοναστηριακό συγκρότημα σε εκπληκτικής ομορφιάς τοποθεσία που «επιβλέπει» τον Ακροκόρινθο και όλη την παραλιακή ζώνη έως το Κιάτο.

Ένα μικρό διάλειμμα για καφέ στο αρχονταρίκι ήταν απαραίτητο και λίγοι αντιστάθηκαν στον πειρασμό να προμηθευτούν βιολογικά προϊόντα που παράγονται στην Μονή.

Η σύντομη επίσκεψη ολοκληρώθηκε με λίγα λόγια από την ηγουμένη για τις δραστηριότητες της σχετικά νέας αλλά εξαιρετικά δραστήριας μονής και το φιλανθρωπικό της έργο.

 Επόμενος προορισμός η Αρχαία Νεμέα και πρώτος σταθμός το αρχαίο στάδιο, εκεί όπου στην αρχαιότητα διεξάγονταν κάθε τέσσερα χρόνια τα «Νέμεα» και όπου τα τελευταία χρόνια γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια αναβίωσης με ψυχή τον Καθηγητή της Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Berkley κ Στέφανο Μίλλερ.

Τα «Νέμεα» ήταν σπουδαίοι αθλητικοί αγώνες που καθιερώθηκαν πριν ακόμη από αυτούς της Ολυμπίας προς τιμήν του Δία και του Οφέλτη, γιου του βασιλιά Λυκούργου και μαζί με τα Ολύμπια, τα Πύθια και τα Ίσθμια ήταν οι πανελλήνιοι αγώνες της αρχαιότητας.

Όλοι θα θυμόμαστε το πέρασμα από την κρύπτη (υπόγεια στοά για είσοδο στο στάδιο) και την είσοδο στον αγωνιστικό χώρο, εκεί όπου στους γύρω λόφους κάτω από τα πεύκα πάνω από 40.000 θεατές επευφημούσαν τις προσπάθειες των Αθλητών.

Συνεχίσαμε στο Μουσείο, σταθήκαμε στις προθήκες με τον περίφημο Μυκηναϊκό «θησαυρό των Αηδονιών» και προχωρήσαμε προς τον επιβλητικό Δωρικό ναό του Δία το κέντρο του αρχαιολογικού χώρου. Οι πρόσφατες αναστηλώσεις τον έχουν καταστήσει ένα από τους πλέον εντυπωσιακούς δωρικούς ναούς στον Ελληνικό χώρο και η επίσκεψη αξίζει ακόμη και μόνο για αυτό το μνημείο.

Και βέβαια, πάνω απ’ όλα, θα θυμόμαστε τα συγκλονιστικά τοπία που αγκαλιάζουν τον αρχαιολογικό χώρο με αμπέλια και ελιές ως εκεί που φτάνει το μάτι.

 Φεύγοντας από τον αρχαιολογικό χώρο και περνώντας μέσα από τα εκτεταμένα αμπελοτόπια του οροπεδίου της Νεμέας φτάσαμε στο φιλόξενο Κτήμα Παλυβού.

Εκεί μάθαμε για την τοπική ποικιλία του Αγιωργίτικου που καλλιεργείται αρκετές χιλιάδες χρόνια και καθιστά την Νεμέα τον μεγαλύτερο αμπελότοπο των Βαλκανίων.

Δοκιμάσαμε εξαιρετικές ετικέτες του κτήματος και σχεδόν όλοι μας καταλήξαμε στο κατάστημα όπου προμηθευτήκαμε εμφιαλωμένα κρασιά για το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων.

Κλείσαμε την απόδραση με γεύμα σε τοπική ταβέρνα όπου με Νέμειο Οίνο ευχηθήκαμε Καλές Γιορτές σε όλα τα μέλη της παρέας και ανανεώσαμε την υπόσχεσή μας να βρεθούμε στην επόμενη συνάντηση στην Κοπή της Πίτας μας το Σάββατο 11 Ιανουαρίου στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Κηφισιάς.

Έως τότε Καλές Γιορτές και Καλή Πρωτοχρονιά !

                                                                                                Γιάννης Τζανετής 

Μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες από την εκδρομή εδω.